Yəhudilərin pivə ənənəsi

13.05.2016 15:22     Maraqlı     1911

Bavariyalıların piyvə ənənəsi məşhurdu ,lakin yəhudilərin piyvə tarixi çox qədimdir. Yəhudilər piyvəni  min illər bundan əvvəl xəstəliklər əleyhinə müalicə vasitəsi kimi və ritual yəməklərdə istifadə edirdilər.

2016-cı ildə Bavariyada  Şəffaflıq qanununun 500 illik yaşı qeyd olundu.Oradakı insanlar piyvə ənənələriyle qurur duyurlar.Heç kəs bilmir ki, yəhudilərin piyvə tarixi olduqca qədimdi.Münhendə yəhudi muzeyinin direktoru Bernhard Purin deyir ki, yəhudilərin piyvə tarixi min il geriyə qayıdır.Misirdə 4000  min il əvvəl xalq içkisi kimi piyvə vardı.

Əvvəllər piyvədən ilan sancması və lepra ( dəri xəstəliyi) əleyhinə qarşı müalicə vasitəsi kimi istifadə edirdilər.Sonradan qərara alındı ki, yemək barədə duanıda piyvəylə demək olar.Ravin Eli Freedmanın sözlərinə görə, bu ölkənin şərabıdı.Ölkənin şərabı o deməkdir ki ,hər hansısa bir içki həmin yerdə ən seviləndir və yaxud onun tərkibindəkilər orada yetişir.

Bir qayda olaraq ,piyve halaldi.Çünki onun tərkibi yalnız sudan, arpadan ,buğdadan və mayadan ibarətdi.Əvvəllər yəhudilərin çoxu piyvə istehsalında mayadan istifadə edirdilər.Sonrakı  orta əsrlərdə yəhudilər şəhərdən qovulanda onların bir çoxu maya istehsal etməyə başladılar.1890-cı ildə  Nürnbergdə  maya istehsalının 70%-ı yəhudilərə məxsus idi.

Bavariyadan kənarda da yəhudi ailələri çox böyük piyvə zavodları yaratmışdılar.Məsələn Danimarkadakı “Carlsberg” firması.Amerikada “Liebman Brewery” firması çox uğur qazanmışdı.

Şərhlər